me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

10 September 2019

Bayaran bulanan rumah melalui kwsp

Assalamualaikum...
Pernah dengar x pasal kite boleh gune duit kwsp account 2 untuk kite buat bayaran bulanan rumah yang kite beli? Actually, bende ni memang ada.. N at the same time.. Boleh meringankan beban kite sikit la.. Bende pertama yang kite kene ade adalah i-account kwsp. Nak buat ni pon senang je.. Kol je no hotline diorang.. Bagi detail.. N nanti die akan bagi 1 unik no yang kite kene masukkan tuk kite first time login.. Setel part ni, da register.. N tunggu i-accnt tu active n da boleh view duit kwsp korang ade berapa. Bulanan yang masuk dari gaji pon ade nampak... [link]
Ok.. Cukup untuk kwsp i-account.. So sekarang.. Next step adalah.. Perlu dapatkan epf statement dari bank yang kite buat pinjaman perumahan. Perlu isi 1 borang.. N borang ni akan di pass kepada ibu pejabat bahagian kredit.. Untuk die provide ke kite detail2 yang kite perlu kan masa isi borang dlm i-accnt tu. Bawah ni sample borang yang perlu diisi..
Da siap isi borang, submit ke kaunter.. Orang bsn akan kol kalau bahagian kredit da siap kan dokumen... Proses menunggu ni pon x lama... Sehari 2 lepas submit borang
. Terus bsn kol kate da siap n boleh datang amik... Dalam dokumen tu akan full detail pasal loan kite dari nama, jumlah loan, balance loan.. Semue sekali la.. & detail2 ni dperlukan tuk kite isi borang online dekat dalam kwsp punye laman web... Sekarang da mudah.. Paperless.. Log in je i-account, then cari button withdrawal, isi untuk pengeluaran bayaran perumahan.. Refer gambar bawah ni..
& isi semue detail yang die nak.. Setel tu.. Tekan submit... N tunggu lagi.. Hehehe... Setel 2nd step... Tuk step ke 3, bsn punye orang akan bagi 1 sms dekat kite tuk suruh datang ke bsn tuk sahkan cap cari.. Die akan bagi tempoh.. Kalau x dtg dalam tempoh yang diberi.. Kene la start balik dari step 1.. Rugi weh.. Rugi.. Mohon datang sahkan cap jari time waktu diberi tu.. Ok.
Proses sahkan cap jari ni pon..tak makan masa. P amik no dekat kaunter khas, cakap datang nak sahkan cap jari.. Pastu amik no. Bile no da sampai.. P kaunter.. Hulur tangan.. Bile pengesahan da berjaya.. Pihak kwsp akan bagi 1 kertas detail pasal pngeluaran duit kwsp. Simpan detail tu elok2.. Proses ni pon tak makan masa. Aku datang sah cap jari masa 3sept2019.. 4sept2019 duit da masuk dalam account. Alhamdulillah.. Setel 1 hal lagi.. Tapi ingat.. Buat pengeluaran kwsp tuk bayaran bulanan.. Tak akan dapat sedepuk duit macam yang di request. Ianya akan masuk secara peringkat2. Maksudnye.. Akan masuk by bulan. Contoh kite request rm600 selama 12bulan. Jadi setiap bulan amount rm600 akan di kreditkan dalam accaount kite. Tapi.. Kene ingat jugak.. If bayaran bulanan sebelum ni pernah ade tunggakan or any masalah.. Duit tidak akan dimasukkan dalam account kite. Tapi akan direct dimasukkan dalam account pinjaman perumahan. So make sure sebelum buat.. Bayaran bulanan perumahan kite tu smooth without any tunggakan... Jadi bolehla sesenyum bile duit masuk kat account sendiri. Ingat!!! Bayar duit rumah jangan culas!!😁😁

08 July 2019

Hatyai 2d1n trip~6/7july19

Assalamualaikum...
Bulan yang dinanti da tibe... Trip yang da dirancang agak lama nak terlaksana da.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan segala urusan... Tukar rm300 ke duit baht.. N ready rm100 duit malaysia dalam beg for emergency.. Sebenarnye.. Kalau takat p tuk makan2.. Memang lebih dari cukup.. Kat last entry ni nanti aku listkan total cost per head berapa.. Lg ramai pergi lagi banyak boleh jimat.  Lama plan.. Excited pon da tahap maksimum.. Here we go...
Tempat berkumpul.. SAM AVIATRON..
Disebabkan semue excited.. Sebelum 530 pagi sume da ade dekat cni.. Trip kali ni memang khas trip tuk p makan2 je.. So, bile sume da bkumpul da.. Naik 1 kete ke ktm bukit mertajam.. Sebelum tu.. Lanje 1 gambar budak nangis masa hantar ibu.. Hehehe.. Time ni xnangis lagi.. Bile ibu da naik kete lain.. Tinggal die ngan abah die je.. Terus nangis.. Ibu kene kental.. Kalau x ibu pon nangis jugak.. Fuh3x.. Jom jalan2 cari makan.. 
Tambang dari ktm bm ke padang besar ni rm10.70 sehala.. Pjalanan dalam 2 jam gitu.. Tapi.. Memang la sakit pinggang.. Duk 2 jam x bangun2.. Xpe.. Hadapkan aje.. Kite da excited nak makan2.. Xsilap dalam kol 9 macam tu sampai kat padang besar.. Jadi kat sini.. Kene beli tiket tren padang besar -> hatyai.. Tambang die 50baht sehala.. Sambil da beli tiket.. Kene setelkan kertas putih.. Tulis detail ke mana kite pegi.. Berapa hari.. & etc.. Paspot sume jangan lupe.. Kitorang pergi 5 orang.. 3mak orang (2mak buyong), 2 anak dara.. 😬😬 time ni memang ramai gile orang.. Bahu ke bahu duk selisih ke orang.. 

Ok.. Setel sume cop paspot.. Amik gambar.. Jom kite naik train.. First time p hatyai n first time naik tren ols school punye.. Version tingkap open air n kipas atas.. Memang rare.. Kat dalam ni.. Selalu akan ade orang yang round suh beli simcard thailand. Tapi rasanye better x payah.. Nanti tukar je bile da sampai kat sana. Ade tempat yang boleh dpercayai.. Pjalanan amik masa dalam setengah jam macam tu.. Waktu thailand cepat 1 jam dari kite. So kalau malaysia kol 11am, diorang kol 10am. Gitu.. Ade delay sket masa dlm tren dari padang besar ke hatyai.. Penantian itu satu penyeksaan.. 😣😣

Anggaran kitorang sampai dekat stesen hatyai pkul 1130am.. Bsamaan dengan 1230pm waktu malaysia... Time ni memang perut da berdendang tahap ape da.. Kelaparan.. Almaklum.. Pagi just makan roti n air sebagai alas perut.. 
 Sampai je.. Bende pertama kene buat adalah p cari simcard thailand.. Ni dari stesen kene jalan kaki sket.. Xlama pon.. Cari dtac.. Die ni kire macam maxis centre.. Celcom centre macam tu.. Simcard rege die.. 80baht.. Memule nak amik 2 simcard.. Lepas perbincangan decide amik 1 simcard cukup.. Sebab nanti dekat hostel pon ade wifi. Simcard penting sebab nak book grab. Transportation kitorang dekat sana semue pakai grab.. As ade 2 mak buyong dalam trip.. Jap g kalau naik tuk2 takut terberanak.. Lgpon.. Range harge x byk beze.. Tuk2 lagi mahal pon ye..
Setel simcard.. N disebabkan perut pon memang da kelaparan sangat.. So, first destination kite adalah khaitod detcha.. Tempat makan muslim.. P sini.. Memang kene try tomyam n teh ais die.. Telajak sedap weh.. Terngiang2 rasa tomyam die masa duk type blog ni.. πŸ˜†πŸ˜† dari dtac ni kitorang tempah grab terus ke khaitod detcha.. Tambang 60baht.. N dari khaitod detcha ke hostel.. Tambang 110baht.. Tuk side makanan pulak.. Kitorang spent dalam 1060baht.. Makan pon sangat berbaloi n puas hati.. 








Puas da makan... Perut da kenyang.. Tengok jam pon kalau ikutkan da boleh check in.. So kite check in dulu.. Penginapan kitorang pilih duduk dekat The Hive Hatyai Hostel. Die ala2 hostel punye style.. Tp dapat tingkat 3.. Sian mak2 buyong.. Tapi xpe.. Gagahkan jugak.. Makan punye pasal. Tuk penginapan 1malam charge 300baht.. N time check in.. Die suh bagi depo lagi 300baht.. Tp deposit ni dapat balik masa check out. Kire duit safety la.kalau2 ade pe2.. Gitu.. After check in.. Solat jamak sesiap.. Then.. Kite akan bgerak pergi ke floating market.. Nyum2.. Makan lagi.. 
Time otw p ke floating market hujan lebat teruk.. Sedie beli rain coat 30baht.. Then bgerak p ke floating market.. Jalan sket tp xjauh pon.. Even time tu hujan.. X memudaratkan food hunting kitorang.. Memang nice.. Segala macam2 makanan ade.. Tapi kali ni lebih focus kat kwsn yang sampan tu je.. Memang perut macam nak pecah da time ni. Sumbat makan selagi boleh.. Kebetulan time ni ade pulak si alif syukri telajak laris kat floating market. 





Setel dekat floating market.. Next destination kitorang adalah Asian Night Market.. Sampai sini sangat rugi kalau x try coconut shake telo katak die. Mmg maveles. Sedap gile.. Baru 25baht.. Area asian night market ni belah bawah jual barang2 kering mcm baju.. Spek.. Belah atas die punye tempat makan... Setel kat cni.. Last destinasi kitorang p Lee Garden Night Market.. Kat cn ade udang2 besar.. Jenjalan dulu.. Then p cari "fish magnet".. N jumpe pulak cover passport custom made.. Boleh pilih nak design mcm mane.. 1 cover 100baht.. 
Puas hati la nak buat sebab mmg cantik.. Setel mendesign sume.. Next.. Food hunting lg.. Plan asal nye nak jenjalan lagi sampai kol11 ke 12 ke.. Tapi akhirnye kecundang bile semue da sengal2 kaki.. Kitorang p menghabiskn masa dekat watson.. Then p 11eleven.. Pastu p cari udang n ayam.. Tapau bawak balik bilik... Alkisah panggil grab.. Tp xboleh sebab jarak dekat sangat.. Dlm 3minit pjalanan nek kete.. Masalahnye bile check balik jarak almost 300meter.. Gile kau.. Kaki nak patah da.. Sume x larat.. Nak x nak.. Nego la naik tuk2.. 100baht die nak amik tuk pejalanan 3minit tu.. Huhuhu.. Kaw2 punye cekik darah.. Nego punye nego.. Last die bagi 60baht.. Ok la dari td 100baht.. On aje.. Sekurang2 nye.. Merasa la jugak naik tuk2 sekali.. 😬😬
Last destinasi tuk mlm ni.. Puas makan macam2.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan segalanya... Besoknye kene keluar awal pagi as kitorang nak pergi serbu 7eleven diorang.. Macam2 bende ada kat sana.. Yang rare.. Yang sedap.. Yang menarik.. Mlm ni version picit kaki sendiri sebab en husband nun jauh di penang dengan anak... Heheheehe.. πŸ˜†

2 7eleven kitorang pergi.. Menghabiskan saki baki duit dengan beli mcm2 brg mkanan yang nak dbawak balik ke penang.. Beg dari seringan2 beg.. Terus penuh 1 beg n berat teruk.. Untungla bawk beg tarik.. Kalau tidak jenuh la.. Nak djadikan cite.. Sebab pergi 2 7eleven.. Sebab tunggu grab lagi.. Kitorang nyaris2 nak tertinggal tren.. Allahu.. Rasa nak gugur jantung.. Sampai kat tren.. Pintu pagar da tutup..untung la pak cik jaga tu belas kasihan. Bagi jugak kitorang naik.. Dapat je duduk.. Terus tren gerak.. Fuh lege.. Kalau x jenuh.. Gambar bawah ni bila da sampai padang besar.. Tengah tunggu tren nak ke ktm bm.. N menghala balik ke rumah masing2... Penat tapi penat yang amat berbaloi.. Makan pon puas dapat merasa semue yang nak.. Tapi yang paling penting sekali adalah bonding tu sendiri... Bonding antara kite.. Kalau selalu kat compny boleh stress sebab kerje.. Time2 macam ni la boleh nak stress release.. Lupekan masalah n enjoy the food.. N enjoy the trip... N enjoy the moment.. Bukan selalu2 dapat peluang macam ni.. 
Last but not least, gambar empunye tuan blog yang tengah memboyot ni.. Doakan mak buyong selamat besalin n baby dalam keadaan sihat... Kak long pina x sabar nak jumpe adik die.. Allah je tau betapa ibu rindu dengan anak ibu.. Dengan husband ibu.. 😍😍Thanks husband.. Sebab bagi peluang ke ibu n jenjalan p hatyai ngn membe.. Thanks sangat2 sebab tolong jagakan anak.. Walaupon time ibu da balik tu.. Baru abahnye cakap abah demam.. Kelam kabut ibu.. Pe2 pon.. Love u both abah n kak long pina.. 😍😍

Total cost per head:
Tiket ktm bm - padang (rm21.40 2hala)
Padang - hatyai (100baht 2hala)
Grab ( 184baht)
Tuk2 ( 12baht)
Hotel (60baht-1night)
Simcard (16baht)
Makan share (300baht)
2230baht - 
680baht = 1558baht 
Ni secara kasar.. So ade balance of 1558baht (rm2++) tuk berbelanja n makan2 lagi..  Itu pon bile balik sini balik masih ade balance duit baht dalam beberapa ratus.. Nice weh.. Ade peluang.. Pergi la food hunting kat hatyai.. Terbaek.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...