me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

18 January 2018

Rumah sendiri part 3

Setel part 1& part 2 dlm process nak beli rumah subsale. Cukup detail da penerangan tuk memudahkan aku d masa hadapan nak rujuk blik proses tu(*manela tau ade rezeki nak beli 2nd house plk.. Amin.. Insyaallah..) Harini nak cite proces tukar nama untuk api, air & iwk.. Xlupe jgk tukar nama tuk cukai tanah & cukai pintu.. Yang ni selalu orang tlepas pandang.. Semue proces ni.. Klau btul tempat.. Follow step n sediekan any info yang diorang nak.. Insyaallah.. Dalam mase sehari boleh setel sume. Macam aku.. Sblum p aku photostat sesiap ic dpn blkg n s&p. Jd nanti mase berurusan.. Ko serah je 2 bnd ni.. Isi borang yang diorang bg.. Buat bayaran n setel... Bawah ni step by step proces dari stat sampai habis. Pagi2 tu p setel anak dulu. sebab die kene cucuk 2bulan patutnya. then setel, terus antar anak p pengasuh n bekejar pecut kete ke JAwi sebab tuan rumah lama da tunggu kat tol jawi. Dlam kol 1130pg jugak baru sampai jawi n here we go..

1) TNB (TNB Jawi)
Tnb jawi... Process die sekejap je x lame pon.. Kite kene isi 2 borang.. Tuk cancelkan name tuan rumah lame.. N die akan dapat balik deposit die.. N 1 lagi borang untuk isi segala detail kite tuk tukar name bil api tuan rumah lama kepada nama sendiri.. Kene bagi deposit time tu jugak.. Rm200 ringgit...sebelum tu mmg tau siap da total bayaran deposit berapa.. So mmg sediekan sesiap tuk elak kan kelam kabut.. Sekali photostat snp tuk rujukan diorang... 

2) air
Air pon mudah... Pergi kat kaunter n cakap nak tuka nama.. Die suruh kite isi detail n die bagi penerangan sket.. Turun kan tanda tangan.. N setel.. Untuk air die xnak pon photostat snp.. So xyah bagi... Deposit tuk air.. Rm70.. Meter air die akan tukar bile2 mase.. Jadi x perlu risau rumah xde air.. Sebab bile die amik meter lame.. Die akan terus pasang meter baru.. Tp nanti.. Bile die da tukar n pasang meter batu.. Jgn terkejut bile bil air next month datang melambung ya amat.. Sebab petukaran meter die charge ke kite rm45 lagi...💆 yang ni die x terangkan mase dekat kaunter.. Tp xpela.. Relakan ajela... 

3) cukai tanah n cukai pintu (seberang jaya)
Yang ni pon ya amat la mudah.. Just p kaunter, amik borang cakap nak tukar nama.. Da isi semue detail.. Bg photostat snp.. Siap.. Die cakap nnt bil akan sampi ke rumah da siap tuka nama.. Xyah pening2 pikir.. 1 more thing.. Cukai pintu n tanah ni pmbyaran die kene setelkan sebelum bulan 5 setiap tahun.. Sebab kalau lewat.. Akan kene penalti.. 

Cukup da semue.. Setel da semue urusan jual beli rumah dari a to z.. Alhamdulillah.. Rezeki anak.. Naura syafrina mohd syafiq.. Stat dari awak dalam perut ibu n abah usahakan.. N alhamdulillah.. Semuenya berjalan lancar seperti yang drancang... Tipula kalau xde kekangan waktu.. Kekangan masa.. Btegang urat semasa process.. But its all depend on us.. If we want it.. We go for it.. Even the road is like ular kene palu.. Or like bukit batu2.. 😅😅 alhamdulillah.. Tq allah for everything... 

05 August 2017

Rumah sendiri part 2

Assalamualaikum...

Ok.. Sambungan tuk cerite sebelum ni... Kronologi n step by step untuk rujukan masa akan datang... Insyaallah...

18july2017
Aku n en syuben pg view rumah.. Dpt la btentang mata dgn tuan rumah n kak ija... Tengok setiap perinci rumah, dr beranda depan bawak ke dlm rumah. Dari setiap bilik.. Bawak ke dapur.. Tandas.. N pintu belakang... Ty segala ape yang ptut.. Rumah not bad.. Dinding xde yang blubang.. Retak.. Elok molek.. Bile da puas hati... N hati pon da bkenan n bajet pon da kene dgn ape yg kite target... Hari yang same jgk aku terus transfer 1% depo booking ke kak ija.. Trnsfer ke akaun syarikat smart rich consultant. Booking ni untuk agent lock rumah untuk kite. Kire agent akan concentrate kt kite aje n klu ade buyer lain yg view rumah or ape2.. Xdlayan lg. Gitu... Loan yg aku nk buat pinjman ni under bsn YHS (youth housing scheme). Klu loan approve.. Akan dpt 100% pnjaman.. Byk la dokumen kene sediekan.. Termsuk kene p jumpe pesuruhjaya sumpah, kwsp statement, bank statement, payslip, photostat ic. Rumit tp kene usahakan jgk.. Insyaallah.. Hrp dpermudahkan..

20july2017
Lps aku setelkan segala dokumen tu.. Hrini deal dgn kak ija tuk jmp n submit segala dokumen + sign booking form or org panggil earnist deposit. Klu x silapla.. Aku pon lupe... Da siap tande tangan sume... Dokumen tu sume td.. Kak ija akan submit pada bank.. Sbb kn jmp da lewat.. Jadi kak ija akan submit dokumen aku besok (21july2017) N orang yang aku akan berurusan adalah kak faizah dr bank bsn. Kak faiza ni die akan semak segala dokument tu.. N if x mencukupi or ape2.. Die akan inform.. Aku pon kene bjumpe dgn kak faiza tu tandatangan segala mcm borang n dokumen. Ok. Ikutkan aje.. Process loan nak tau lulus or x.. Selalu amik mase dlm seminggu jgk.. Mase ni dup dap dup dap jantung... Yela.. Xtau boleh lulus ke x.. Ade sangkut pe2 x.. Jd tunggu je la dgn sabarnye..

25july2017
Banyak tapisan yang kene kite lalu sblom bolehnye nak submit loan tu.. Jd harini.. Jmp dgn kak faiza bsn n ade la dokumen2 tambahan yang perlu dsediakan sbgai dokumen sokongan.. Mcm slip gaji husbnd, ic husband, surat confirmation kerja dr hr, asb dividen & etc. Untuk mohon skim yhs tu.. Syarat die.. Kene la rumah pertama, sudah berkahwin, n pdapatan husbnd n wife xlebih 10k sebulan. Rasenye part ni boleh lps. Hehehe... Then.. Bile da puas hati.. N da lengkap.. Bru la kak faiza ni akan submit loan. Rase die submit loan 26july. So.. Skang.. Menunggu panggilan dr bsn, tuk die interview skli lg sblom confirmkan loan lulus or tdk. Estimate dlm 1 week. 

2august2017
Hari yang dinanti... Dpt kol dr bank bsn. Diinterview sekali lg dgn mcm2 soalan.. Jd kite jwp kan aje la kan.. Bile da puas hati.. Die ckp result akan kua dlm harini atau besok... N alhamdulillah... Loan bank da lulus.. Yeay.. 100% loan, selama 35tahun n the best part, ade subsidi dari kerajaan sebanyak rm200 selama 2tahun.. Horey.. Kirenye.. Klu loan bulanan patut byr rm800. Tp ade subsidi.. Just byr rm600 je. Ok. Leloncat kejap sbb happy.. Bsn punye procedure memang sangat ketat. Sebelom sign LO, peguam kene bg draft snp dlu dkt bsn, n lps da dpt draft snp tu..die akan ade 1 lagi process, antar ke audit.. Bile sume clear baru boleh jmp dgn kak faiza tuk sign LO n valuer akan dtg inspect rumah, n bg report pade bsn, baru la boleh ke next process sign s&p pulak. Alhamdulillah... Agent@ kak ija yg uruskan tang lawyer tu sgt pantas n cekap, lps tau loan approve, terus inform lawyer tuk draft s&p n submit ke bank. Fuh2... Bpeluh2 nak tunggu step by step.. Mmg rumit n complicated, tp insyaallah.. Moge semuenye dpermudahkan. Amin.. Insyaallah..

8august2017
HArini.. Jumpe dgn kak faiza bsn... Lawyer da ntr draft snp pd bsn, n da audit.. N alhamdulillah.. Sume clear.. Jd hrini jmp dgn kak faiza untuk sign LO. Horey!! Tp ni baru sign LO ok. Dimane kene sign page by page dpn blkng.. Sblom sign tu.. Mmg kak faiza terangkan secare terperinci.. Ape yg ade dkt LO. Sekali jgk sign 1 surat, yg nnt akan d beri kpade valuer. Valuer ni wajib ade.. Sbb bank akan kuakan pnjman mngikut market value yang valuer da bagi. Byrn tuk valuer dtanggung oleh pmbeli. Jd sediakan la duit.. Bile2 je valuer tu akan tipon n bg quotation... Nk die cpt kuakan report, kene la cpt jelaskan pmbayaran... Selalu.. Proses die buat report amik ms dalam 2/3 minggu.. Ok.. Setel bab LO. Nnt snp & loan agreemnt plk.. Fuh3x.. Cayok zura!!

11august2017
Dapat panggilan dari tukang valued rumah, en nazrin.. After die tanya detail n everything, time pon da set ngn die.. Hari isnin mgu dpn... Die akan datang valued rumah, n cv akan diberi pade bank bsn dlm mase 2mgu mcm tu. Da inform jgk dgn owner, n owner pon boleh mai pd hari n waktu yang ditetapkan.. Jadi.. Alhamdulillah.. Urusan dpermudahkan... Tunggu hari isnin ni pula.. Byk bende kene setel hari isnin ni... Sign s&p, sign LA, p servis kete, p check up dkt KK & p jumpe en nazrin house inspection.. Ibu is superwomen!!

14august2017
Harini.. Pg2 bgun da bkobar2... Tp sblom ape2.. P check up kat kk dulu. Harini scan 28mgu.. N kene amik darah lg.. Kne minum air gula lagi.. Hermm.. Bertabahla... Setel amik darah, terus bgegas p ntar kete kat perodua tuk servis pulak. Dgn pening2 amik darah minum air gula tu.. Gigihkan jgk... Apointment dgn lawyer pkul 230pm. Tp kol 12 aku n en husband da tpacak kt tasek gelugor. Punye la excited. Dpendek kan cite, dalam kol 230 ni aku jmp dgn puan zaweyah @ lawyer yg handle kes aku.. N bmulelA penerangan secara detail... N stat la mengsign s&p , & loan agrement... Setiap helaian, n tebal2 plk tu.. Tengah2 aku sign tu, owner mai.. Owner sign x byk.. Aku yg kene sign byk... Jd hari kejadian, aku kene byr ke lawyer rm1000 tuk open file, & lps sign s&p, kene byr depo balance 9% tu pulak... Fuh... Macam tangki air kene bom weh.. Sekejap2 je da puluh ribu habis.. Peguam pon ade tunjuk quotation tuk s&p dan loan agrement. N alhamdulillah... Dpt la discount.. Bile rumah pertama ni.. Banyak kelebihan die.. Stem duti free, pastu byrn ke lhdn pon free, klu x kene rm1500, ade lagi la potongan2 len yg aku x ingat... Hehehe... Time ni tuan rumah da bagi kunci da siap2 kat aku n husband.. So, cuti nnt kene la btungkus lumus membasuh, mengelap, mngemop n pasang tika..
Ok.. Setel sign s&p, loan agrement & buat pbyran, next deal jmp dgn valuer plk. Janji dgn valuer, en nazri kol 430 pm mcm tu. Jmp dkt rumah tu, sbb nye en nazri ni nak amik gmbr n serahkan resit pmbyrn kpade kite. Valuer perlu dtanggung oleh pembeli. Jd, kua la lg duit sbyk rm580. Ni x dpt discount da,sbb katenye da skli discount 30% da.. Aku pon xtau la tang mane 30% tu. Mcm yg kak ija ckp hritu, kene sediekan dlm rm1000 tuk valuer. Jdnye x la tlebih bajet. Alhamdulillah, harini.. Setel 4 bende.. Service kete, g checkup kk, sign s&p, loan agrement & jmp valuer. Next, kene kejan lawyer plk. Sbb, stat dr waktu n ketika ini.. Part aku setel, tinggal part lawyer plk. S&p aku xeffective lg sbb lawyer blum p matikan stem. Once da matikan stem, bmule la 4bulan tanpa penalty tuk setelkan pmbyrn kpada bank owner, n tuk dptkan blik 10% depo yg kite kuakan ms mule2 urusan... Fuh.. Permudahkan la urusan. Amin.. Insyaallah...
15nov2017
Time ni dpt contact dari lawyer mngatakan proces tuka nama, geran n everything regarding rumah dah setel.. Alhamdulillah... Lawyer mntak accnt no untuk die transferkan balik 10% deposit yang mule2 kite byr dulu tu.. Alhamdulillah.. Smooth sgt processnye.. Lege bile semuanya da setel... Tinggal process tuka nama bil api,air, iwk pulak. Ni setelkan lepas pantang nanti.... Bsambung part 3 plk.. Bye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...