me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

28 February 2019

Journey of "naura syafrina" to world

Assalamualaikum....
Petang2 yang mngantuk.. Kat tempat keje ni.. Selit2 la bukak blog.. Cerita pembukak tabir tahun 2019.. Moge lebih istiqomah menghapdate blog untuk tujuan kenangan tuk dbaca pada masa akan datang...N tetibe pulak teringat time bsalin kan si syafrina haritu... Satu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata2... Lahirnya seketul naura syafrina dengan berat 3.2kg pada 15nov2017... Kenit ni nak sama bulan buzday dengan abah die.. Ok la kan.. Due date sepatutnye adalah pada 7nov2017.. Tapi.. Syafrina seronok sangat duk dalam perut die lewat keluar.. Lewat 8 hari.. 😅 seronoknye tu.. Hanya allah aje yang tahu.. I am a mother!!! 
Alhamdulillah... 1 perasaan yang memang xmampu nak describe macam mane... Disebabkan ibu da over due 8 hari.. Jadi.. Terpakse serah diri.. Hari isnin (13nov17) da tpakse admit wad.. N time tu.. Dr bg option sama ada nak induce or nak masuk belon..belon ni function die nak bantu bukaan servik.. Dr terangkan sesiap kelebihan belon compare dengan induce.. Which when use belon.. Pressure cume pada ibu.. X pada anak.. Induce pulak akan pressure both..ibu n anak..  jadinye.. dr tu buat kaedah belon.. bende ni bile da masukkan.. die akan inject air & belon tu akan kembang... kite perlu banyak berjalan tuk percepatkan bukaan servik.. tapi.. memang x best weh.. sangat2 x selese sebab belon ni akan tergantung2 kat kaki kau.. dengan perut boyot ke depan.. dengan belon tergantung2 tu.. allah.. rasa macam nak lari dari hospital.. belon ni dr akan pasang 24 hours.. start pakai 14nov17 pkul 6pg.. n bukak pkul 6pg 15nov17.. malam 14 hb tu.. memang da start contraction.. allah.. xtau la nak kate mcm mane sakitnye tu.. dah la sensorang.. husband xde.. menangis la kat bucu katil sambil whatps ke husband.. itu semua pengalaman.. 

 

 bukaan jalan da 4 cm time tu... jadi Ibu ditolak masuk lr pukul 830am.. & masuk ot (emergency ceaser) pada pkul 10 mlm.. sebab beranaknye dekat HKL, orang terlalu ramai.. jadi waiting time nak masuk OT tu memang la tsangat lama... Allahuakbar.. Dengan sejuk nye.. Dengan tekak dahaganya.. Mujur la en husband sentiase menemani... Pemberi semangat.. Pemberi kekuatan.. masa Dr da start bius.. da start cakap nak mulekan process.. berdebar nye.. lalu tingkap jugak la awak ye syafrina... xpelah.. yang penting awak selamat.. alhamdulillah.. lepas setel sume... baru la dapat jumpe husband... he look at me with this 1 un-describe feeling & smile & said TQ sayang.. lahirkan anak kite.. i love u.. then die cium dahi aku..  senyum bahagia yang terpancar kat muke die tu.. allah.. seronoknye..  lepas tu terus aku xsedar.. penat weh.. time ni xrasa sakit sangat lagi.. sebab ubat bius ade.. kau tunggu lepas 6 jam.. nak bangun pon menggigil.. Bertabah la.. Besarnye pengorbanan seorang ibu.. Xdan amik gambar masa 1day klua. Sebab time tu malam.. Tp ni kire fresh from oven jugak la.. Tembam ya amat.. Love u sayang ibu.. 
Ibu pantang merata.. Mule2 pantang kat kl dengan kakak.. Pastu pantang kat kg dangi dengan mak n abah.. Pastu pantang dekat kg ganu dgn mak tok.. N last sekali.. Habiskan pantang dekat penang... Masa pantang kat kg dangi.. Adalah waktu yang sangat xternilai.. Yang sangat diingati.. N sangat sedih... Genap syafrina 1bulan 2hari.. Pada 17dec2017.. Mak pergi meninggalkan kitorang.. Allahu.. Xkuatnya masa tu.. Dah la tengah pantang.. Memang emosi x stabil.. Dh tu.. Mak pulak pergi xkembali.. Syukur ibu ni x meroyan je.. Klu tidak.. Xtau la nak kate mcm mana... Cume 2 gambar ni je yang ade masa mak pegang n cium syafrina..terpancar kegembiraan di mata mak.. Full stop untuk kali ni.. Sedih..huhuhuhu.. Mak.. I love u..  Xsangka tu la kali terakhir mak bgambar dengan cucu die.. 😭😭




18 January 2018

Rumah sendiri part 3

Setel part 1& part 2 dlm process nak beli rumah subsale. Cukup detail da penerangan tuk memudahkan aku d masa hadapan nak rujuk blik proses tu(*manela tau ade rezeki nak beli 2nd house plk.. Amin.. Insyaallah..) Harini nak cite proces tukar nama untuk api, air & iwk.. Xlupe jgk tukar nama tuk cukai tanah & cukai pintu.. Yang ni selalu orang tlepas pandang.. Semue proces ni.. Klau btul tempat.. Follow step n sediekan any info yang diorang nak.. Insyaallah.. Dalam mase sehari boleh setel sume. Macam aku.. Sblum p aku photostat sesiap ic dpn blkg n s&p. Jd nanti mase berurusan.. Ko serah je 2 bnd ni.. Isi borang yang diorang bg.. Buat bayaran n setel... Bawah ni step by step proces dari stat sampai habis. Pagi2 tu p setel anak dulu. sebab die kene cucuk 2bulan patutnya. then setel, terus antar anak p pengasuh n bekejar pecut kete ke JAwi sebab tuan rumah lama da tunggu kat tol jawi. Dlam kol 1130pg jugak baru sampai jawi n here we go..

1) TNB (TNB Jawi)
Tnb jawi... Process die sekejap je x lame pon.. Kite kene isi 2 borang.. Tuk cancelkan name tuan rumah lame.. N die akan dapat balik deposit die.. N 1 lagi borang untuk isi segala detail kite tuk tukar name bil api tuan rumah lama kepada nama sendiri.. Kene bagi deposit time tu jugak.. Rm200 ringgit...sebelum tu mmg tau siap da total bayaran deposit berapa.. So mmg sediekan sesiap tuk elak kan kelam kabut.. Sekali photostat snp tuk rujukan diorang... 

2) air
Air pon mudah... Pergi kat kaunter n cakap nak tuka nama.. Die suruh kite isi detail n die bagi penerangan sket.. Turun kan tanda tangan.. N setel.. Untuk air die xnak pon photostat snp.. So xyah bagi... Deposit tuk air.. Rm70.. Meter air die akan tukar bile2 mase.. Jadi x perlu risau rumah xde air.. Sebab bile die amik meter lame.. Die akan terus pasang meter baru.. Tp nanti.. Bile die da tukar n pasang meter batu.. Jgn terkejut bile bil air next month datang melambung ya amat.. Sebab petukaran meter die charge ke kite rm45 lagi...💆 yang ni die x terangkan mase dekat kaunter.. Tp xpela.. Relakan ajela... 

3) cukai tanah n cukai pintu (seberang jaya)
Yang ni pon ya amat la mudah.. Just p kaunter, amik borang cakap nak tukar nama.. Da isi semue detail.. Bg photostat snp.. Siap.. Die cakap nnt bil akan sampi ke rumah da siap tuka nama.. Xyah pening2 pikir.. 1 more thing.. Cukai pintu n tanah ni pmbyaran die kene setelkan sebelum bulan 5 setiap tahun.. Sebab kalau lewat.. Akan kene penalti.. 

Cukup da semue.. Setel da semue urusan jual beli rumah dari a to z.. Alhamdulillah.. Rezeki anak.. Naura syafrina mohd syafiq.. Stat dari awak dalam perut ibu n abah usahakan.. N alhamdulillah.. Semuenya berjalan lancar seperti yang drancang... Tipula kalau xde kekangan waktu.. Kekangan masa.. Btegang urat semasa process.. But its all depend on us.. If we want it.. We go for it.. Even the road is like ular kene palu.. Or like bukit batu2.. 😅😅 alhamdulillah.. Tq allah for everything... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...