me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

08 July 2019

Hatyai 2d1n trip~6/7july19

Assalamualaikum...
Bulan yang dinanti da tibe... Trip yang da dirancang agak lama nak terlaksana da.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan segala urusan... Tukar rm300 ke duit baht.. N ready rm100 duit malaysia dalam beg for emergency.. Sebenarnye.. Kalau takat p tuk makan2.. Memang lebih dari cukup.. Kat last entry ni nanti aku listkan total cost per head berapa.. Lg ramai pergi lagi banyak boleh jimat.  Lama plan.. Excited pon da tahap maksimum.. Here we go...
Tempat berkumpul.. SAM AVIATRON..
Disebabkan semue excited.. Sebelum 530 pagi sume da ade dekat cni.. Trip kali ni memang khas trip tuk p makan2 je.. So, bile sume da bkumpul da.. Naik 1 kete ke ktm bukit mertajam.. Sebelum tu.. Lanje 1 gambar budak nangis masa hantar ibu.. Hehehe.. Time ni xnangis lagi.. Bile ibu da naik kete lain.. Tinggal die ngan abah die je.. Terus nangis.. Ibu kene kental.. Kalau x ibu pon nangis jugak.. Fuh3x.. Jom jalan2 cari makan.. 
Tambang dari ktm bm ke padang besar ni rm10.70 sehala.. Pjalanan dalam 2 jam gitu.. Tapi.. Memang la sakit pinggang.. Duk 2 jam x bangun2.. Xpe.. Hadapkan aje.. Kite da excited nak makan2.. Xsilap dalam kol 9 macam tu sampai kat padang besar.. Jadi kat sini.. Kene beli tiket tren padang besar -> hatyai.. Tambang die 50baht sehala.. Sambil da beli tiket.. Kene setelkan kertas putih.. Tulis detail ke mana kite pegi.. Berapa hari.. & etc.. Paspot sume jangan lupe.. Kitorang pergi 5 orang.. 3mak orang (2mak buyong), 2 anak dara.. 😬😬 time ni memang ramai gile orang.. Bahu ke bahu duk selisih ke orang.. 

Ok.. Setel sume cop paspot.. Amik gambar.. Jom kite naik train.. First time p hatyai n first time naik tren ols school punye.. Version tingkap open air n kipas atas.. Memang rare.. Kat dalam ni.. Selalu akan ade orang yang round suh beli simcard thailand. Tapi rasanye better x payah.. Nanti tukar je bile da sampai kat sana. Ade tempat yang boleh dpercayai.. Pjalanan amik masa dalam setengah jam macam tu.. Waktu thailand cepat 1 jam dari kite. So kalau malaysia kol 11am, diorang kol 10am. Gitu.. Ade delay sket masa dlm tren dari padang besar ke hatyai.. Penantian itu satu penyeksaan.. 😣😣

Anggaran kitorang sampai dekat stesen hatyai pkul 1130am.. Bsamaan dengan 1230pm waktu malaysia... Time ni memang perut da berdendang tahap ape da.. Kelaparan.. Almaklum.. Pagi just makan roti n air sebagai alas perut.. 
 Sampai je.. Bende pertama kene buat adalah p cari simcard thailand.. Ni dari stesen kene jalan kaki sket.. Xlama pon.. Cari dtac.. Die ni kire macam maxis centre.. Celcom centre macam tu.. Simcard rege die.. 80baht.. Memule nak amik 2 simcard.. Lepas perbincangan decide amik 1 simcard cukup.. Sebab nanti dekat hostel pon ade wifi. Simcard penting sebab nak book grab. Transportation kitorang dekat sana semue pakai grab.. As ade 2 mak buyong dalam trip.. Jap g kalau naik tuk2 takut terberanak.. Lgpon.. Range harge x byk beze.. Tuk2 lagi mahal pon ye..
Setel simcard.. N disebabkan perut pon memang da kelaparan sangat.. So, first destination kite adalah khaitod detcha.. Tempat makan muslim.. P sini.. Memang kene try tomyam n teh ais die.. Telajak sedap weh.. Terngiang2 rasa tomyam die masa duk type blog ni.. πŸ˜†πŸ˜† dari dtac ni kitorang tempah grab terus ke khaitod detcha.. Tambang 60baht.. N dari khaitod detcha ke hostel.. Tambang 110baht.. Tuk side makanan pulak.. Kitorang spent dalam 1060baht.. Makan pon sangat berbaloi n puas hati.. 








Puas da makan... Perut da kenyang.. Tengok jam pon kalau ikutkan da boleh check in.. So kite check in dulu.. Penginapan kitorang pilih duduk dekat The Hive Hatyai Hostel. Die ala2 hostel punye style.. Tp dapat tingkat 3.. Sian mak2 buyong.. Tapi xpe.. Gagahkan jugak.. Makan punye pasal. Tuk penginapan 1malam charge 300baht.. N time check in.. Die suh bagi depo lagi 300baht.. Tp deposit ni dapat balik masa check out. Kire duit safety la.kalau2 ade pe2.. Gitu.. After check in.. Solat jamak sesiap.. Then.. Kite akan bgerak pergi ke floating market.. Nyum2.. Makan lagi.. 
Time otw p ke floating market hujan lebat teruk.. Sedie beli rain coat 30baht.. Then bgerak p ke floating market.. Jalan sket tp xjauh pon.. Even time tu hujan.. X memudaratkan food hunting kitorang.. Memang nice.. Segala macam2 makanan ade.. Tapi kali ni lebih focus kat kwsn yang sampan tu je.. Memang perut macam nak pecah da time ni. Sumbat makan selagi boleh.. Kebetulan time ni ade pulak si alif syukri telajak laris kat floating market. 





Setel dekat floating market.. Next destination kitorang adalah Asian Night Market.. Sampai sini sangat rugi kalau x try coconut shake telo katak die. Mmg maveles. Sedap gile.. Baru 25baht.. Area asian night market ni belah bawah jual barang2 kering mcm baju.. Spek.. Belah atas die punye tempat makan... Setel kat cni.. Last destinasi kitorang p Lee Garden Night Market.. Kat cn ade udang2 besar.. Jenjalan dulu.. Then p cari "fish magnet".. N jumpe pulak cover passport custom made.. Boleh pilih nak design mcm mane.. 1 cover 100baht.. 
Puas hati la nak buat sebab mmg cantik.. Setel mendesign sume.. Next.. Food hunting lg.. Plan asal nye nak jenjalan lagi sampai kol11 ke 12 ke.. Tapi akhirnye kecundang bile semue da sengal2 kaki.. Kitorang p menghabiskn masa dekat watson.. Then p 11eleven.. Pastu p cari udang n ayam.. Tapau bawak balik bilik... Alkisah panggil grab.. Tp xboleh sebab jarak dekat sangat.. Dlm 3minit pjalanan nek kete.. Masalahnye bile check balik jarak almost 300meter.. Gile kau.. Kaki nak patah da.. Sume x larat.. Nak x nak.. Nego la naik tuk2.. 100baht die nak amik tuk pejalanan 3minit tu.. Huhuhu.. Kaw2 punye cekik darah.. Nego punye nego.. Last die bagi 60baht.. Ok la dari td 100baht.. On aje.. Sekurang2 nye.. Merasa la jugak naik tuk2 sekali.. 😬😬
Last destinasi tuk mlm ni.. Puas makan macam2.. Alhamdulillah.. Allah permudahkan segalanya... Besoknye kene keluar awal pagi as kitorang nak pergi serbu 7eleven diorang.. Macam2 bende ada kat sana.. Yang rare.. Yang sedap.. Yang menarik.. Mlm ni version picit kaki sendiri sebab en husband nun jauh di penang dengan anak... Heheheehe.. πŸ˜†

2 7eleven kitorang pergi.. Menghabiskan saki baki duit dengan beli mcm2 brg mkanan yang nak dbawak balik ke penang.. Beg dari seringan2 beg.. Terus penuh 1 beg n berat teruk.. Untungla bawk beg tarik.. Kalau tidak jenuh la.. Nak djadikan cite.. Sebab pergi 2 7eleven.. Sebab tunggu grab lagi.. Kitorang nyaris2 nak tertinggal tren.. Allahu.. Rasa nak gugur jantung.. Sampai kat tren.. Pintu pagar da tutup..untung la pak cik jaga tu belas kasihan. Bagi jugak kitorang naik.. Dapat je duduk.. Terus tren gerak.. Fuh lege.. Kalau x jenuh.. Gambar bawah ni bila da sampai padang besar.. Tengah tunggu tren nak ke ktm bm.. N menghala balik ke rumah masing2... Penat tapi penat yang amat berbaloi.. Makan pon puas dapat merasa semue yang nak.. Tapi yang paling penting sekali adalah bonding tu sendiri... Bonding antara kite.. Kalau selalu kat compny boleh stress sebab kerje.. Time2 macam ni la boleh nak stress release.. Lupekan masalah n enjoy the food.. N enjoy the trip... N enjoy the moment.. Bukan selalu2 dapat peluang macam ni.. 
Last but not least, gambar empunye tuan blog yang tengah memboyot ni.. Doakan mak buyong selamat besalin n baby dalam keadaan sihat... Kak long pina x sabar nak jumpe adik die.. Allah je tau betapa ibu rindu dengan anak ibu.. Dengan husband ibu.. 😍😍Thanks husband.. Sebab bagi peluang ke ibu n jenjalan p hatyai ngn membe.. Thanks sangat2 sebab tolong jagakan anak.. Walaupon time ibu da balik tu.. Baru abahnye cakap abah demam.. Kelam kabut ibu.. Pe2 pon.. Love u both abah n kak long pina.. 😍😍

Total cost per head:
Tiket ktm bm - padang (rm21.40 2hala)
Padang - hatyai (100baht 2hala)
Grab ( 184baht)
Tuk2 ( 12baht)
Hotel (60baht-1night)
Simcard (16baht)
Makan share (300baht)
2230baht - 
680baht = 1558baht 
Ni secara kasar.. So ade balance of 1558baht (rm2++) tuk berbelanja n makan2 lagi..  Itu pon bile balik sini balik masih ade balance duit baht dalam beberapa ratus.. Nice weh.. Ade peluang.. Pergi la food hunting kat hatyai.. Terbaek.. 

28 February 2019

Journey of "naura syafrina" to world

Assalamualaikum....
Petang2 yang mngantuk.. Kat tempat keje ni.. Selit2 la bukak blog.. Cerita pembukak tabir tahun 2019.. Moge lebih istiqomah menghapdate blog untuk tujuan kenangan tuk dbaca pada masa akan datang...N tetibe pulak teringat time bsalin kan si syafrina haritu... Satu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata2... Lahirnya seketul naura syafrina dengan berat 3.2kg pada 15nov2017... Kenit ni nak sama bulan buzday dengan abah die.. Ok la kan.. Due date sepatutnye adalah pada 7nov2017.. Tapi.. Syafrina seronok sangat duk dalam perut die lewat keluar.. Lewat 8 hari.. πŸ˜… seronoknye tu.. Hanya allah aje yang tahu.. I am a mother!!! 
Alhamdulillah... 1 perasaan yang memang xmampu nak describe macam mane... Disebabkan ibu da over due 8 hari.. Jadi.. Terpakse serah diri.. Hari isnin (13nov17) da tpakse admit wad.. N time tu.. Dr bg option sama ada nak induce or nak masuk belon..belon ni function die nak bantu bukaan servik.. Dr terangkan sesiap kelebihan belon compare dengan induce.. Which when use belon.. Pressure cume pada ibu.. X pada anak.. Induce pulak akan pressure both..ibu n anak..  jadinye.. dr tu buat kaedah belon.. bende ni bile da masukkan.. die akan inject air & belon tu akan kembang... kite perlu banyak berjalan tuk percepatkan bukaan servik.. tapi.. memang x best weh.. sangat2 x selese sebab belon ni akan tergantung2 kat kaki kau.. dengan perut boyot ke depan.. dengan belon tergantung2 tu.. allah.. rasa macam nak lari dari hospital.. belon ni dr akan pasang 24 hours.. start pakai 14nov17 pkul 6pg.. n bukak pkul 6pg 15nov17.. malam 14 hb tu.. memang da start contraction.. allah.. xtau la nak kate mcm mane sakitnye tu.. dah la sensorang.. husband xde.. menangis la kat bucu katil sambil whatps ke husband.. itu semua pengalaman.. 

 

 bukaan jalan da 4 cm time tu... jadi Ibu ditolak masuk lr pukul 830am.. & masuk ot (emergency ceaser) pada pkul 10 mlm.. sebab beranaknye dekat HKL, orang terlalu ramai.. jadi waiting time nak masuk OT tu memang la tsangat lama... Allahuakbar.. Dengan sejuk nye.. Dengan tekak dahaganya.. Mujur la en husband sentiase menemani... Pemberi semangat.. Pemberi kekuatan.. masa Dr da start bius.. da start cakap nak mulekan process.. berdebar nye.. lalu tingkap jugak la awak ye syafrina... xpelah.. yang penting awak selamat.. alhamdulillah.. lepas setel sume... baru la dapat jumpe husband... he look at me with this 1 un-describe feeling & smile & said TQ sayang.. lahirkan anak kite.. i love u.. then die cium dahi aku..  senyum bahagia yang terpancar kat muke die tu.. allah.. seronoknye..  lepas tu terus aku xsedar.. penat weh.. time ni xrasa sakit sangat lagi.. sebab ubat bius ade.. kau tunggu lepas 6 jam.. nak bangun pon menggigil.. Bertabah la.. Besarnye pengorbanan seorang ibu.. Xdan amik gambar masa 1day klua. Sebab time tu malam.. Tp ni kire fresh from oven jugak la.. Tembam ya amat.. Love u sayang ibu.. 
Ibu pantang merata.. Mule2 pantang kat kl dengan kakak.. Pastu pantang kat kg dangi dengan mak n abah.. Pastu pantang dekat kg ganu dgn mak tok.. N last sekali.. Habiskan pantang dekat penang... Masa pantang kat kg dangi.. Adalah waktu yang sangat xternilai.. Yang sangat diingati.. N sangat sedih... Genap syafrina 1bulan 2hari.. Pada 17dec2017.. Mak pergi meninggalkan kitorang.. Allahu.. Xkuatnya masa tu.. Dah la tengah pantang.. Memang emosi x stabil.. Dh tu.. Mak pulak pergi xkembali.. Syukur ibu ni x meroyan je.. Klu tidak.. Xtau la nak kate mcm mana... Cume 2 gambar ni je yang ade masa mak pegang n cium syafrina..terpancar kegembiraan di mata mak.. Full stop untuk kali ni.. Sedih..huhuhuhu.. Mak.. I love u..  Xsangka tu la kali terakhir mak bgambar dengan cucu die.. 😭😭




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...