me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

18 April 2021

Boulder Valley Glamping, 2d1n story

 Assalamualaikum.... 


Alkisah weekend haritu.. spent time 2d1n dekat boulder valley glamping.. glamping ni.. die adelah bercamping.. tp style glamor gitu.. sebab tu die panggil 'glamping'..  apa yang menariknye dekat sini.  Depa ada 3 type of tent tau.. ni tent jenis besar tu.. bukan hat yg kecik2 tu tau.. total semua tent yang ada dekat sane ialah 27tent. Setiap 1 tent tu berjauhan antara 1 sama lain. Kirenye social distance tu mmg ade la.. 😅  Memang betul2 dalam hutan tau..  cicak, unggas, segala macam bunyi haiwan boleh dengar.. 3type of tent tu adelah, safari tent, tented villa, chalet. haritu kitorang amik safari tent (3pax).. ade balcony & tempat duduk kat balcony yg memang bile duduk.. rasa xmo bangun... cukup besar da untuk 2 dewasa, 2 kanak2.. kalau nak besar lagi boleh amik Villa tent. mmg gedabak besar.. pemandangan tu overal memang kiri kanan sume kehijauan.. dalam tent disediakan 1 fridge kecik, 1 safety box, & sume basic keperluan mcm syampo, sabun mandi, extension. even hair dryer pon ade. oo ye.. sebab glamping ni lebih kepada untuk relax dari dunia tipu2.. jadi.. no TV inside the room. mmg activity die is bonding with the family.. time ni la tinggai sume hp.. no TV cume ade bunyi cengkerik & seangkatan.. tp best.. sebab masa yang berlalu tu x terasa. tau2 je da mlm. da nak tido.. tau2 ja da nak check out.. aduh... 

Safari Tent

Villa tent

Chalet 

Masa sampai.. cari parking & bawak kelua barang siap2. special kat cini.. tuk check in & check out, depa sediakan buggy for free. xpayah susah2 angkat barang ke ape.. tunggu ja kat kete.. nanti buggy mai amik bawak p ke reception. xjauh pon parking kete dengan receptionist depa... tp bile nampak muke excited kak long.. actually dengan ibu die pon sama naik excited. so.. there we go.. buggy car onzz.. sampai kat receptionist depa.. memang layanan titop.. siap ada air free lg.. kak long mmg suke le die.. sebab air sejuk... seketui kak long dengan air kiwi ditangan.. adik mane? Ade.. p basuh yak2.. bagus die.. sampai2 ja terus tinggai sisa kat sana..  
time check in.. depa akan mintak deposit rm100. tapi yang ni akan dipulangkan balik semasa checkout nanti.. jadi.. xperlu risau.. make sure keadaan bilik adalah seperti check in. jaga anak2 jangan bagi pecah barang.. then.. sumenya ok..  untuk makan pulak.. depa hantar list makanan dekat whatps.. boleh order.. then nanti bayar masa nak checkout. Tolong beringat sikit time order makanan.. sat g telebih bajet.. 🤭

dalam bilik xde telifon bilik tau. semue dekat sini kalau nak berkomunikasi dengan staff adalah melalu whatps or kol no yang depa bagi.. menu all day depa pon attach kat whatps. easy & faster.. tanya ja apa nak tanya.. staff depa akan jawab.. 

Ada bebrapa activity yang depa ade sediakan yang boleh kite join kalau nak.. kalau xnak pon xpe..

1) Complimentary (NIGHT WALK with kerosene lamp)

Free ja ni tau.. depa akan bawak round 1 BV dengan pegang lampu kerosene sorang 1.. dalam 20minit mcm tu. berpeluh jugak la ketiak. tp why not.. 1 experience yang susah da nak dapat zaman2 sekarang ni tau.. dekat BV ni.. ada banyak batu2 besar.. & kawasan die x rata. ade kene naik tangga.. kene mendaki..memang pecah peluh dibuatnya.. sempat la snap gambar depan tent kitorang..  c23.. tent ni best.. sebab die tengah2.. nak ke cafe xjauh.. nak ke swimming pool pon x jauh.. 🥰 lepas penat da ber'night walk' .. balik bilik.. kite makan dulu.. 



Ok.. untuk makan.. depa da bg list sesiap dekat whtps masa kite mule2 check in tu.. boleh order dulu sesiap & nanti tinggal bile dine in.. tgl nak makan je dah.. tp kitorang malas nak lepak cafe.. pepaham la dengan 2 anak yang aktif sesangat ni.. dari jap lg x tenang nak makan.. baik order.. antar ke bilik je.. fuh.. baru la rasa mcm big boss sikit.. ok.. charge mai antar ke bilik rm10.. ok laaa... Penat tau depa nak naik bukit sambil bawak makanan.. kire ok la.. malam tu kami order set picnic for 2person + pizza durian. Hat pizza durian ni depa punye signature.. siyes sedap... Teringat2 rasa die.. aduhh... set picnic pOn sedap.. ade nasi goreng, salad, sandwich, ayam goreng, kentang goreng, buah2an dan air kiwi lg.. hehehe ... nampak mcm sikit.. tp portion die tu.. kenyang la tuk 4 perut... Alhamdulillah... 




Setel bab makan.. perut da kenyang.. time ni da kol 10lebih da.. diri pon da cukup penat sebab berswim x ingat dunia belah petang tu.. so.. its tido time.. pasang lampu tido die.. dengan suasana khemah.. alahai.. lena teruk la tidonye.. diulit mimpi.. gudnite sweet dreammzz.. besok pagi nak sambung berswiming lg lepas p breakfast... 

2) swimming pool time (9pg - 8mlm)
Actually mai ke sini.. sebab nak bonding time dgn family & with the nature.. & the pool... 🥰Pool die x besar mana.. tp sebab boleh gunekan semaximum yang boleh . Tu yang the best.. mmg planning succesfully achieve... Seronok sangat2.. 2 sesi kitorang duk berendam dalam pool ni.. belah petang lepas siap check in.. & besoknye lepas siap breakfast.yang paling seronok kak long la... Confident level die memang sangat2 tinggi.  Sikit2 nak terjun.. sikit2 nak terjun . Allah.. ibu yang naik seriau.. tu die duk kat tangga pool tu sebab nak ready to jump la tu.. pelampung pink yang mule2 die pakai tu die xmo pakai da.  Gara2 nampak ade 2 kakak duk men pool tu pandai berenang.. xpakai pelampung.  Die pon xmo.. 🤣 xsame kak long weh. Kakak2 tu pandai berenang.. awak xpandai berenang... Nanti la noh.. ibu daftarkn awak masuk kelas renang.. duk riki2..majoriti sume accept budak umo 7tahun &keatas.. paling mude boleh pon 4tahun6bulan..tunggu dulu ckup umo la ye.. 


Xmo layan ibu amik gambar.. org tu tgh seronok men air... 
Pool view waktu malam. Amik gambar masa night walk..


3) Heal Package (Heal with nature) & boulder valley glamping Spa & retreat

Dah nama pon duk kat dalam hutan.. so.. sumenye bermain dengan nature.. banyak pakej2 yang disediakan... dari urutan full body, half body.. urutan angin pon ada.. pilih ja mana yang bkenan di hati.. & depa ada signature massage (URUT 5 BERADIK + SPECIAL STRETCHING + SHOULDER MACRO-ACUPUNCTURE) RM250/person.. boleh tahan.. 

Alhamdulillah... Tercapai da niat nak try glamping... Boleh tahan syok jgk.. sebab die privacy.. pool pon x full & no limit of 1 family bapa lama dlm tu.. 😍 setel 2hari 1malam.. besok after check out.  Next destination is 'countryside stable penang'. Jom men ngn kuda pulak.. next entry.. 

Feel sungguh duduk sambil dengar bunyi unggas 




Anak abah yang sorang ni memang gini peelnye.. mengada xsuda . Nangis ja keje.. 🤭

Ok.. last2.. 🥰⤵️⤵️




13 March 2021

Investment house part 2

Alhamdulillah.. Setel da semue.. So, next process is to bersihkan rumah.. Letak barang sikit kat umah.. Readykan surat perjanjian sewa & boleh start tuk cari penyewa.. 😘ya allah.. Permudahkanla segalanya.. Amin.. Insyaallah.. Im so excited.. Dalam kepala mmg pikir nak bg bakal penyewa selesa.. Untuk nak menjayakan tu.. Jadi.. Kite basuh & bersihkan rumah.. Pasang tikar.. Bg rak dapur, bg dapur, bg rak pinggan, bg tong gas.. Bg set pinggan mangkuk.. Bg kapet.. & siap bg sofa tau.. Hehehe... 🌹

Ingat g peristiwa time bakal penyewa mai nak view rumah.. Actually ade ramai yang berminat.. Ade 1 family mai dtg view mmg terus minat & terus bg duit booking.. Depa mmg minat & mmg dkt dgn tempat keje & rumah family.. Ade pulak sorg lg.  Bujang.. Pon mmg minat.. Siap nego nak bg full depo.. Suh tolak hat yg family tu.. & sewakan ke die..  sampai mcm tu sekali.. Tp maaf noh.. First pay.. First dapat.. & kami pon mmg pilih jugak penyewa.. Bukan mai tangkap muat ja.. Harap pilihan kami betul.. Harap depa yg kami sewakan rumah ni boleh jaga rumah kami elok2 mcm rumah sendiri.. Amin.. Insyaallah.. 💕

7march2021
Alhamdulillah... Harini mai jumpe dgn bakal penyewa.. Sign aggrement.. Terangkan rules.. & penyerahan kunci rumah..  kami lega da dapat sewakan rumah pada family....mmg plan nak sewakn ke family terus.. Xmo sewakan bilik.. Alhamdulillah.. Dpermudahkan.. Moge dpt jaga rumah dgn elok ye.. 😍


Pst: lega.. Setel 1 hal.. Rezeki anak2.. Doakan la nanti.. Mana la tau.. Boleh nak rumah ke 3 tuk investment jugak.. 😍 amin.. Amin.. Insyaallah... Banyak plan dalam kepala.. Tp slow2.. Slow & steady.. 👨‍👩‍👧‍👦🌹

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...