me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

09 November 2012

something to share~~

 ha.. i got this... memang bagi aku.. ayat ni ada betulnya... first aku bace aku da terfikir dah... weh.. aku kena wat entry pasal ni.. pasti.. 
setiap hamba Allah di dunia ni... mempunyai perangai yang berbeza-beza, malahan kadang2 tu.. kita sendiri tak boleh jangka apa yang akan dia buat, or apa yang tengah die fikirkan tentang kita....
bak kata orang, rambut sama hitam, tp hati lain2...  yang warna rambut tu macam mane pulak?? * ok.. fikir sendiri...

aku pernah terfikir dulu, andailah Allah ni menciptakan hamba nya dengan kelebihan mendengar suara hati seseorang, pastinya dunia ni tak kan aman... penuh dengan kebencian dan tiada lagi istilah GEMBIRA..  kan?  ye la... mana kita tau.. kot luaran dia kata macam ni.. tp dalam hati dia kutuk bagai nak rak... bukan kita tau.. ye dak?

there's always some truth behind just kidding
bagi aku ni memang betul.... ade setengah orang, meluahkan ketidakpuasan hati tu bukan cara dia... menegur dengan nada bergurau sebenarnya adalah yang terbaik sekali.. win 2 win situation... dimana si polan A(yang kena tegur)  tidak akan terasa dengan si polan B( yang menegur), and si polan B tidak rasa serba salah dengan kata2 yang dah dikeluarkan... hah.. kan elok camtu.. cuma si polan A ni mesti la sorang yang sedikit alert.. maksudnya boleh menangkap teguran yang diberi tu.. :)
situasi lain nya pulak, 
gurauan yang sebenarnya kebenaran..
contohnya: A : lallalaala... weh2, hensem nya budak tu..
                   B : budak mane ni?? 
                   A : ala.. yang tu la.. yang pakai baju kotak2 tu.. budak sebelah die tu pun hensem                                         gak...lau la dpt jd pakwe aku... :)  (sambil sengih2 cam kerang busuk)...
                   B : gatal nya pompuan ni... mengenyam xsudah2 kan.. hahahhaa..:P
                   A : hah?? ape ko ckp? aku xdgr...
                   B : hahhaa.. xde ape la.. aku gurau je.. :P
P/s : hanya contoh xde kene mngena dengan hidup atau mati... 

emotion behind i dont care
selalu nya.. keadaan i dont care lah kat u... ni semua berlaku kat seorang insan yang bergelar wanita... bab kalau lelaki ni.. dia xbanyak nak bermain dengan perasaan sangat.. bak kata diorang, x cool la lau feeling2 ni.. 
Allah jadikan perempuan itu dengan hati yang sangat lembut and sangat mudah tersentuh... x kesah la sekeras mana pun luaran seseorang perempuan tu.. pasti ada sedikit kelembutan didalam nya... ok lah.. aku bagi satu situasi....
selalu guna contoh pakwe ngan makwe.. bosan suda.. jd nak tuka sket.. aku nak bagi contoh pasal 2 bear kamceng pulak.. makan bersama, gurau bersama, men geli2 bersama, mengumpat bersama, kirenya kalau boleh, suma nak sama2...
let say,  satu hari tu... dengan kuasa Allah, satu pertengkaran kecil terjadi( kiranya salah faham r..) yang membuat kan dua budak kamceng ni tak bertegur sapa langsung... if si A tu kat depan... si B sanggup tawaf satu bangunan sebab xnak terserempak.. and if duk satu meja reramai, badan 2 kalau boleh nak pusing 360 darjah, bagi jangan nampak muka... kalau si kawan ni jatuh kat depan mata pun... boleh macam buat2 xnampak macam sebenarnya yang jatuh tu ranting2 kayu... aish... masalah2x..  
tapi... percaya lah... kalau salah sorang dari korang xde, or betul2 happen macam kat atas ni..  pasti terdetik jugak kat pangkal hati korang tu.. 'eh.. mana dia ni.. sihat ke tak die ek?? die da makan ke x?? kesian nya dia jatuh.. aku rindu nak gelak2 ngn ko.. ko xrasa mcm tu gak ke??  hah.. check!! emotion yang korang sengaja nak sembunyikan sebab ke EGOan mengatasi segalanya..
sebab kan ego ni lah.. boleh keluar nya perkataan i dont care, i tak kisah, ada serupa takde.. and macam2 lagi... cuba korang2 buang ego tu.. and insyaAllah everything will be back as usual. betul?
so moral of the story, setiap perbuatan and perlakuan yang kita buat xkira la secara sengaja atau xsengaja, pastinya bersebab... :) pastinya tersirat sesuatu yang hanya diri ko je yang tau...
betul la kan, xkan isi hati ko orang len ley baca, kecuali lah kalau ko sendiri yang bercerita.. :) :)

3 comments:

Syida Rasyidah said... [Reply to comment]

sangat suka entry yang ni.. kita dtg membaca ni :D

zuera said... [Reply to comment]

@Syida Rasyidah tq sudi baca... n dtg blog zue yg x seberapa ni.. :)

zuera said... [Reply to comment]

@Syida Rasyidah tq sudi baca... n dtg blog zue yg x seberapa ni.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...