me n my luv

Daisypath Anniversary tickers

lovely fren

06 December 2012

dulu dan sekarang... :)

kehidupan itu tak selalunya sempurna.. xsemua benda kita harapkan or benda yang kita impikan kita akan dapat... dan xsemestinya benda yang kita dapat tu.. xbagus..
kehidupan lalu and semua yang pernah terjadi pada masa lampau adalah sesuatu pengalaman and juga pengajaran yang perlu kita ambil untuk djadikan iktibar..
contohnya..

Polan A : woi babi.. sial gile kot.. lame gila babi aku x jumpa ko sial..
Polan B : oit gampang!! ko da gemuk sekarang doh.. rindu sial kat ko!!

kalau dulu kita suka mencarut.. sekarang.. bile da makin meningkat dewasa.. kurangkan perkataan2 yg x elok 2.. meningkat dewasa ni memberitahu kita bahawanya kita harus bersifat matang... bukan apa.. bayangkan la time kita cakap perkataan2 macam tu.. budak2 kecik dengar.. tambah2 lagi budak2 yang baru nak kenal dunia.. diorang mengikut perbuatan dan juga mendengar kata2 kite.. jadi.. nanti bile diorang da besar and bersifat kurang hajar.. jangan salahkan orang len.. salahkan diri sendiri..

kalau dulu(17taun kebawah) aku duduk kat umah je... kalau keluar pun mesti xleh lebih dari 3 jam.. kalau balik lewat kat umah.. abah n mak da tunggu depan pintu rumah dengan rotan.. erk.. kalau ingat kan balik.. sweet jugak.. betapa sayangnya mak and abah aku kat aku.. hahaa.. ye la.. sape x sayang anak oit!!. aku masuk asrama pun umo aku 16 and 17tahun.. time form 4 and form5..(*menangis kot bab x pernah berjauhan dgan mak n abah)

 
kalau nak dikutkan.. aku dulu pun gile2 jugak.. aku kenal dunia luar time umo aku menginjak 18tahun.. itupun sebab aku nak cari pengalaman bekerja di lua.. xnak susahkan mak and abah... aku duduk serumah dengan kakak yang usia nya lebih jauh tua dari aku.. (*dalam lingkungan 25+++ ) . stat waktu ni la aku free hair.. aku on off bile pakai tudung.. time keje pakai tudung.. time kua jalan x pakai tudung.. 

 dulu.. aku free hair.. bagi aku pakai tudung xpakai tudung sama je.. sampaikan kadang2 aku terfikir ... orang2 yang pakai tudung tu pun bukan nya baik sangat pun.. (* pengaruh rakan sebaya)(mudah2an Allah memaafkan kekhilafan ku dulu.. semuanya berterusan sampai aku masuk matrik.. bila kat matrik pun.. time kelas aku pakai tudung, time g cafe aku free hair.. hipokrit kan.. umo mase ni baru la 18 taun muda lagi.. semua ikut kengkawan.. kengkawan bukak tudung, aku pun bukak..
En pakwe penah nasihat aku.. kate dia.. pakai la tudung 2.. jgn la post gambar kat myspace yang xpakai tudung.. tp 2 la.. time ni degil lagi.. sume nak ikut kepala sendiri.. sampailah aku masuk university.. nii jugak adalah pertama kali nya aku pakai pashmina...
timbul satu kesedaran yang membuatkan aku rasa bertudung itu perlu.. di mana aku rasa bertudung itu satu kewajipan yang harus aku laksanakan tanpa sedikit pun rasa ragu.. Aku berusaha untuk menjaga aurat aku sebaik yang boleh.. mudah2an semuanya berkekalan.. aku masih lagi berusaha untuk memperbaiki diri...merperbaiki diri ke arah yang lebih baik..  malahan aku tidak mampu menutup mulut2 mereka yang akan berburuk sangka, atau mempersoalkan segalanya.. tiada sesiapa yang sempurna didunia ini.. :)
P/s : En pakwe.. tq sebab selalu menasihati saya.. walaupun kesannya lambat.. but sekarang aku da berjaya.. Alhamdulillah.. bersyukur kerana Allah masih memberi hidayah dan petunjuknya kepadaku.. :)

2 comments:

Cik Syida said... [Reply to comment]

Alhadulillah..

kyo_9 said... [Reply to comment]

alhamdulillah, dah tau membezakan mana yg baik dan salah..
moga hidayah ini berterusan~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...